nuffnang

The Cave Of The Golden Rose still mantap!!












The Cave Of The Golden Rose adalah antara salah satu filem kegemaranku...filem italy ini berunsurkan fantasy, ianya diterbitkan sekitar tahun 1993 oleh pegarahnye Lemberto Bava. Barisan-barisan pelakon utama yang menjaya kan cerita ini adalah Alessandra Martines sebagai Fantaghiro, Kim Rossi Stuar sebagai Romualdo, Nicolas Roger sebagai Tarabas serta seekor angsa yang boleh berkata-kata. Tak salah saya la, filem ini keluar di kaca television time saya kecil dahulu. Tak silap saya dua kali cerita ini di tayangkan..hurm..memang kenangan betol cerita ini..Ramai juga antara kita yang meminati cerita ini, memang tak miss langsung setiap episod yang di tayangkan.

Time tengok citer ni, minat sangat tengok fantaghiro. Dia adalah seorang wanita yang sangat aggressive, berani serta tabah. Dia sentiasa hidup dengan misi nya untuk mencari kekasihnya Romualdo sehingga sanggup menyamar sebagai lelaki. Cita-cita nya untuk menghidupkan kekasihnya yang telah di sumpah menjadi patung di tentang hebat oleh keluarganya yang juga merupakan kerabat di raja ketika itu, dengan keberanian serta bimbingan dan tunjuk ajar dari perempuan sihir yang di lakonkan oleh Angela Molina, akhirnya Fantaghiro berjaya dengan misi nya menyelamatkan kekasihnya, kemudian mereka berjaya di kahwinkan di istan dan hidup aman dan damai.

~harap2 rancangan ini dapat diulang tayang balik~peach!!

Bakso cara ringkas dan cepat!!




haaa....sedap x??gambar nie telah di ambil tadi..lepas siap masak jew terus capture gambar nie..huhu..kawan-kawan tau tak apa nama makanan ni??cepat2 teka..ha...ini lah die 'Bakso' dari hasil tangan ku..Best tue sambil-sambil makan bakso kat atas nie sambil tue mengedit2 blog nie..hush...sedapnyer..jangan jealous tau..huhu...

Bakso nie merupakan makanan tradisi indonesia selain mee ayam, soto, gado2 dan sebagainyer..tapi kat Malaysia makanan bakso paling mendapat sambutan...banyak caranya untuk membuat bakso nie, terpulang kepada sesetengah individu untuk mengunakan cara masing2..but kiter juga ader cara tersendiri.. Nak kongsi sikit kat kawan-kawan yang lain, cara-cara untuk membuat bakso mengikut resepi ku...ringkas jer kawan2..tak mengambil masa yang banyak untuk menyediakannya..sebelum pergi kerja pun sempat..hehehe...jom ikuti langkah2nya..

Resepi Bakso ini untuk seorang makan...

  • Bahan-bahan nya
- Beberapa biji Penthol (sejenis daging bulat) -ikut kehendak kawan2..
- 1 1/2 batang cili padi- ikut tahap kepedasan kawan2..
- 5 biji bawang putih
- Sedikit buah pala
- Sedikit daun sup
- Sedikit air-untuk buat sup
- Secubit garam dan aji- no- moto- ikut rasa kawan2

  • Cara-cara nya
- Cili padi, bawang putih, dan sedikit buah pala di kisar halus
- Masukkan bahan2 kisar tadi ke dalam periuk dan letakkan sedikit air
- Masukkan penthol ke dalam periuk tersebut, dan gaulkan hingga sebati
- Masukkan garam dan aji-no-moto secukup rasa...
- Tunggu hingga mendidih, kemudian masukkan daun sup untuk penambah rasa
(kalau nak tambah mee ke bihun ke, su on ker boleh jer...)

~selesai~

Selamat mencuba!!!

The 10th Kingdom still in my mind!!


The 10th kingdom adalah sebuah cerita fantasi yang di bintangi oleh pelakon2 utamanya seperti kimberly williams sebagai virginia lewis, Scott Cohen sebagai wolf, John Larroquatte sebagai Toney Lewis beserta seekor anjing istana. keempat empat bintang ini lah yang menghidupkan cerita 10th kingdom ini, dan sekali gus menghasilkan jalan cerita yang sungguh memberangsangkan tahniah di ucapkan kepada pengarah cerita ini iaitu David Carson.

10th kingdom ini mengisahkan tentang virginia lewis serta ayahnyer Toney Lewis telah terperangkap ke dalam dunia lain yang mana dunia tersebut tidak pernah di lewati oleh individu sezamannya.Dunia tersebut mempunyai sembilan kerajaan yang pernah di perintah semasa zaman puteri Snow white serta puteri cinderella. Kisah ini bermula semasa pernobatan putera Wendel iaitu cucu kepada puteri Snow white sebagai pemegang tahtah untuk kerajaan empat telah disanggah oleh ratu sihir kerajaan tersebut yang telah terkeluar dari kurungan penjaranya dan dengan jayanye menukar Wendel menjadi anjing namun anjing tersebut berjaya melarikan diri sehingga berjumpa dengan virginia serta ayahnya Toney.Ratu sihir itu akhirnya meminta pertolongan dari wolf untuk menangkap anjing tersebut. Wolf akhirnya berjaya menjumpai anjing tersebut beserta virginia dan ayahnya, namun Wolf mengingkari arahan ratu tersebut untuk membawa anjing tersebut ke istana setelah dia jatuh cinta dengan Virginia Lewis.

Detik-detik cemas bemula keatas mereka berempat. Ratu sihir tersebut sedaya upaya mengunakan cara apa sekali pun untuk menangkap anjing tersebut yang juga bakal putera kerajaan keempat untuk memenuhi kemahuannya menjadi permainsuri kerajaan tersebut.

Akhirnya ratu tersebut berjaya menangkap mereka berempat dan di sini lah segala rahsia terbongkar. Ratu tersebut merupakan ibu kepada Virginia Lewis. Mereka telah terpisah sekian lama dan Virginia serta ayahnya tidak tahu di mana hilangnya perempuan tersebut hingga lah hari tersebut. Pergelutan belaku hingga mengakibatkan ratu sihir itu mati di bunuh anaknya sendiri sekali gus menamatkan misi buruknya serta menamatkan sihirnya ke atas putera wandel, kini bermulalah penobatan putera tersebut sebagai pemegang tahtah kerajaan keempat dan virginia akhirnya balik ke dunia nya yang juga di gelar 10th kingdom bersama kekasihnya Wolf.

Cerita nie memang the best!!setelah lama menanti pihak television memainkan semula cerita nie akhirnya diri ku membuat keputusan mendownload cerita ini sampai habis..sehingga ke hari ini cerita 10th kingdom selalu di mainkan di PC milik ku..huhu..x rugi download citer nie...mmg best!!!


ecah kawen!!sekali gus menjadi pembuka lebaran perkahwinan dalam group kami..




















Allahamdulillah mood untuk wat blog datang balik...hurm..dapat mood pun bile kawan baik ku nak kawen..huhu...Allahamdulillah..majlis perkahwinan kawan ku selamat di jalan kan...tahniah Ecah ngn pasangannyer Mizi..amin..mudah-mudahan mereka hidup bahagia hingga ke anak cucu..

Kami kawan rapat sejak sekolah menengah lagi..satu kelas dari form 4 hingga form 5.. kelas ktorag mmg meng BOOM punyer..ktorg satu kelas perangai mmg giler2 sket..terutama sekali group ktorang 6 org nie..ecah,rita,zurie, naza, flora dan kiter..tp walaupun perangai giler2, kelas kitorg salu menang kelas terbersih..dan kelas terbaik dlm result SPM tahun 2004..

Habis form 5 sume buat hal masing2..Allahamdullillah, sume sambung study...walaupun ktorg jarang berjumpa tp salu jer wat reunion terutama sekali time buka puasa..mmg x miss langsung aktiviti nie sampai skarang..and hope harap dapat di teruskan walaupun semua2 nyer dah beranak cucu...amin...

Tahniah buat ecah lagi..miss u a lot my best friend..harap2 lepas ecah kawen nie hubungan kami tetap rapat seperti dulu..hurm..rasa bangga n best sebab ecah kawen..yela..die la pembuka lembaran perkahwinan dalam group nie...lepas nie saper pulak eak??huhu...harap2 semuanyer berjalan dengan lancar..amin~



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang

Pages

[URL=http://s07.flagcounter.com/more/rQf][IMG]http://s07.flagcounter.com/count/rQf/bg=FFFFFF/txt=00. Powered by Blogger.

nuffnang

Followers

Related Posts with Thumbnails

About Me

My photo
"NeVer LeT thE FeAr Of StRiKiNg OuT KeEp YoU FrOm PlAyInG ThE GaMe..."

Music


Template Brought by :

blogger templates